Ventilatie

 

Ventilatie
Een goede en gezonde lucht in huis is belangrijk voor uw gezondheid. Ventilatie zorgt ervoor dat vervuilde lucht wordt afgevoerd en schone lucht het huis binnenkomt. Zo kunt u gezondheidsproblemen voorkomen. Ook blijft uw huis op deze manier in een betere staat, omdat het minder vochtig is. Bovendien voelt u zich prettiger in een huis met schone lucht. Ventileren kan op verschillende manieren. Zo kunt u bijvoorbeeld een mechanische afzuiging hebben met een natuurlijke toevoer. Maar ook toevoerlucht kan mechanisch geregeld worden. Tegenwoordig zien we veel WTW units in huizen. Deze warmte terugwin units zorgen dat de verwarmde binnenlucht de warmte afgeeft aan verse buitenlucht. Zo is een WTW-unit een grote verbetering wat betreft de energiezuinigheid van uw huis.

Veel mensen denken dat het voldoende is om een paar uur een raam open te zetten. TNO-onderzoek heeft echter aangetoond dat het effect hiervan op de luchtkwaliteit snel verdwenen is, zelfs al een halfuur na het sluiten van het raam. Verwar het tijdelijk luchten van uw huis dus niet met ventileren.
Want ventileren doe je 24 uur per dag.

Mechanische ventilatie
Bij mechanische ventilatie wordt de lucht voortdurend ververst met behulp van een draaiende ventilator. De afvoerventielen, die de vervuilde lucht afzuigen, bevinden zich meestal in de keuken, de badkamer en het toilet. De frisse buitenlucht komt via klapramen en ventilatieroosters het huis binnen.

Uiteraard is het bij mechanische ventilatie belangrijk de luchttoevoer open te houden én te zorgen voor regelmatig onderhoud van de ventilatie-unit. Een slecht onderhouden of afgesteld ventilatiesysteem zorgt niet alleen voor een minder goede ventilatie, maar beperkt ook de energiebesparing. Laat een mechanisch ventilatiesysteem 24 uur per dag draaien. Zet deze op een hogere stand als daar aanleiding voor is, bijvoorbeeld bij koken, douchen of als er veel mensen in huis zijn. Zet het systeem nooit helemaal uit, behalve bij calamiteiten buiten.

Terug naar overzicht

Klik op de foto voor een vergroting

Heesmans Installatie Techniek
Brandevoortse Dreef 101
5706 SL  Helmond

T +31 (0)492 66 13 52
info@heesmans.nl

K.v.K.: 17.04.11.38
BTW: NL0043.81.439.B.01
Rabobank: NL04RABO0123818834