Ventilatie

Een goede en gezonde lucht in huis is belangrijk voor uw gezondheid. Ventilatie zorgt ervoor dat vervuilde lucht wordt afgevoerd en schone lucht het huis binnenkomt. Zo kunt u gezondheidsproblemen voorkomen. Ook blijft uw huis op deze manier in een betere staat, omdat het minder vochtig is. Bovendien voelt u zich prettiger in een huis met schone lucht. 

Ventileren kan op verschillende manieren. Zo kunt u bijvoorbeeld een mechanische afzuiging hebben met een natuurlijke toevoer. Maar ook toevoerlucht kan mechanisch geregeld worden. Tegenwoordig zien we veel WTW units in huizen. Deze warmte terugwin units zorgen ervoor dat de verwarmde binnenlucht de warmte afgeeft aan verse buitenlucht. Zo is een WTW unit een grote verbetering wat betreft de energiezuinigheid in uw huis. 

Veel mensen denken dat het voldoende is om een paar uur een raam open te zetten. TNO onderzoek heeft echter aangetoond dat het effect hiervan op de luchtkwaliteit snel verdwenen is, zelfs al een half uur na het sluiten van een raam. Verwar het tijdelijk luchten van uw huis dus niet met ventileren, want ventileren doe je 24 uur per dag. 

Mechanische ventilatie 

Bij mechanische ventilatie wordt de lucht voortdurend ververst met behulp van een draaiende ventilator. De afvoerventielen, die de vervuilde lucht afzuigen, bevinden zich meestal in de keuken, de badkamer of het toilet. De frisse buitenlucht komt via klapramen en ventilatieroosters het huis binnen. Uiteraard is het bij mechanische ventilatie belangrijk om de luchttoevoer open te houden én te zorgen voor regelmatig onderhoud van de ventilatie-unit. Een slecht onderhouden of afgesteld ventilatiesysteem zorg niet alleen voor een minder goede ventilatie, maar beperkt ook de energiebesparing. Laat een mechanisch ventilatiesysteem 24 uur per dag draaien. Zet deze op een hogere stand als daar aanleiding voor is, bijvoorbeeld bij het koken, douchen of als er veel mensen in huis zijn. Zet het systeem nooit helemaal uit, behalve bij calamiteiten buiten.  

 

Terug naar overzicht

Klik op de foto voor een vergroting