Afscheid Ad van Melis


Uiteraard is het volkomen logisch dat Ad van Melis als doorgewinterde vrijdagmiddagborrelaar afscheid neemt van het team tijdens de…vrijdagmiddagborrel. Zo sluit je een carrière van 47 jaar af; met het team. Nog één keer samen terugblikken, lachen om al die grappige voorvallen en herinneringen, cadeaus in ontvangst nemen, de kleinkinderen knuffelen, proosten op de toekomst en Ad heel veel plezier en succes wensen. Vooral niet teveel poespas. Een afscheid dat helemaal past bij de mens die hij is. Rest wel nog een vraag; hoe heeft Ad de boom die hij cadeau kreeg thuis gekregen?

"Ik kan Heesmans met een gerust hart loslaten omdat ik weet dat het goedkomt."

Ad van Melis neemt afscheid als oud-eigenaar en directeur van Heesmans Installatie Techniek

1 juli nemen we officieel afscheid van oud-eigenaar/directeur Ad van Melis. Ad zwaait af als trots eigenaar die het bedrijf verder heeft helpen groeien tot wat het nu is; een regionaal gerenommeerd installatiebedrijf met 70 medewerkers, bijna een verdubbeling sinds de overname van Ad in 2003.

Ad’s zoon Michiel heeft het bedrijf in 2021 overgenomen, al was die keuze minder voor de hand liggend dan je in eerste instantie zou denken. Ad: “Mijn afscheid speelde al langer. Ik vond dat ik voor de juiste keuze wel genoeg tijd moest nemen. Dat ben je verplicht aan iedereen die er werkt. Intern overdragen moet wel mogelijk zijn natuurlijk. Gelukkig was dat het geval. Het bedrijf overdragen aan Michiel is uiteindelijk de juiste beslissing gebleken.”

Michiel werkt inmiddels een jaar of 20 bij Heesmans. Zoon Martijn werkt inmiddels 10 jaar voor Heesmans en buigt zich over het HR-stuk. Ad: “Michiel heeft echt alle facetten van het bedrijf doorlopen, die was in 2021 helemaal klaar voor de nieuwe rol. Ik kan het loslaten omdat ik weet dat het goedkomt. Elke nieuwe generatie doet de dingen anders, hebben andere wensen en vragen. Dat is alleen maar gezond en goed voor het bedrijf.”

Verandering is van alle tijden. Dat was toen Ad bij Heesmans begon niet anders. Ad: “Er waren bijvoorbeeld nauwelijks cv-ketels. Ik ben in 1976 bij Heesmans gestart. Er zaten toen 3 mensen op kantoor, waaronder Jan Heesmans zelf. Installatietechniek was niet eens een opleiding, dat heb ik in de praktijk geleerd. Ik ben namelijk van oorsprong technisch tekenaar en ben al doende in de rol van bedrijfsleider en rechterhand van Jan gegroeid.”

De naam Heesmans staat ergens voor


Ad van Melis heeft Heesmans in 2003 overgenomen van Jan. Ad: “Hij vroeg of ik daar interesse in had. Ik heb er niet lang over nagedacht en heb er nooit spijt van gehad. We hebben destijds ook bewust besloten om de naam Heesmans te blijven gebruiken. Die naam staat ergens voor. Na de overname zijn we meteen goed gaan kijken naar de markt en de toekomst. In die tijd zaten we vooral in de woninginstallaties. Utiliteit werd steeds belangrijker, net als het klimaat in bedrijfsgebouwen. Dus zijn we ons daar meer op gaan richten.”

Het huidige kantoor is in 2006 gebouwd en meteen gasloos. Een bewuste stap volgens Ad. “Daar zijn we voorloper in geweest. Ben ik trots op. We hebben het kantoorgebouw ook gezien als een waardevol leertraject voor onze mensen. Als je wilt focussen op utiliteitsbouw is je eigen kantoor installeren natuurlijk een logische stap. Door die focus zijn onze projecten de laatste 15 jaar steeds groter geworden en dus ook de uitdagingen. In de regio liggen veel enorme logistieke bedrijfshallen. Daar kan je van alles van vinden, maar voor ons zijn het ontzettend mooie installatieprojecten.”

Het kostbaarste gereedschap in de kist

Tegelijk met het afscheid van zijn bedrijf, neemt Ad ook afscheid van wat hem het meest dierbaar is; het team. Ad: “Waar ik met heel veel plezier op terugkijk is het menselijke van Heesmans. Het menselijke aspect binnen het bedrijf hebben we altijd erg belangrijk gevonden. Het team is het kostbaarste gereedschap in je kist. Daar moet je goed voor zorgen. Het is altijd lastig geweest om goede mensen te vinden, laat staan ze te behouden. Ze zijn essentieel voor het bedrijf. Ook daarom is betrokkenheid belangrijk. Bij Heesmans wil je werken, dat gevoel. Wij doen dit samen en staan altijd voor elkaar klaar. Die familiare cultuur blijft ook na mijn vertrek bestaan, daar twijfel ik niet over.”

Een belangrijke les van Ad is om nooit te bezuinigen op je mensen. Ad: “Installatietechniek is vakwerk, mensenwerk. Talenten liggen niet voor het oprapen. Daar moet je goed voor zorgen. De kracht die komt uit een fijne samenwerking, het voor elkaar klaar willen staan. Je werk niet alleen goed doen, maar goed willen doen. Daar draait het om. En mensen een tweede kans geven. Er zijn genoeg oud-collega’s weer teruggekomen, dat geeft wel aan dat het fijn werken is bij Heesmans.”

Bij de zaak blijven

Ad: “Ik word binnenkort 67, het is mooi geweest. Het zal best even wennen zijn, maar na het afscheid ga ik me niet meer bemoeien met de zaak. Iedereen is druk, die zitten niet te wachten op mijn advies. Ik heb een imkercursus gedaan. Daar ga ik me vooral mee bezighouden. Ik heb nu twee bijenvolken thuis in de tuin en twee hier op het dak van het kantoor. Daar ga ik op zaterdag als het hier stil is voor zorgen. Verder ga ik me verdiepen in kunstgeschiedenis en muziek. En ik krijg nu natuurlijk veel meer tijd voor de kleinkinderen.”