Een ketel bijvullen. Hoe moet dat?


Bij Heesmans Installatie Techniek staan we vooral bekend om onze complexe, vaak grootschalige projecten. Denk aan logistieke centra bijvoorbeeld. Dat wil niet zeggen dat we onze particuliere klanten – want die hebben we ook – minder serieus nemen. Wie tijdens de winter opeens geen werkende cv meer heeft moet zo snel mogelijk geholpen worden. Bovendien is een gezonde afwisseling van werkzaamheden ook goed voor onze servicemonteurs.

Wat onze servicemedewerkers regelmatig tegenkomen is een probleem dat je als eigenaar van een cv-installatie eenvoudig zelf kunt oplossen. Of beter gezegd; bijvullen. Het kan natuurlijk gebeuren dat de hoeveelheid leidingen en kraantjes die je aan de cv-ketel verbonden ziet voor de nodige verwarring zorgt. In dat geval geen paniek, het is namelijk makkelijker dan je denkt. We geven je graag een kort stappenplan plus afbeelding.

Voordat je begint controleer je de druk. Die wordt digitaal op de ketel weergegeven of analoog vlakbij de ketel. Is de druk lager dan 1.5 bar, volg dan onderstaande stappen.

  1. Zoek de waterkraan en sluit de vulslang aan.
  2. Vul de slang voorzichtig met water. Doe de kraan dicht als er water uitkomt.
  3. Koppel de vulslang aan de vulkraan van de ketel.
  4. Draai vervolgens eerst de waterkraan open en daarna de vulkraan.
  5. Wacht totdat de drukmeter van de cv tussen de 1.5 en 2.0 bar staat.
  6. Draai de vulkraan dicht als de druk bijna op 2.0 staat en draai daarna de waterkraan dicht.
  7. Koppel de vulslang weer los van de vulkraan en daarna van de waterkraan. Vang het water dat nog in de vulslang zit op in een emmer.
  8. Rond het bijvulprogramma af.
  9. Tenslotte zet je de thermostaat op de gewenste temperatuur.

En kom je er niet uit, bel ons dan even. Onze servicemonteurs staan voor je klaar. Succes!