Orthopedagogisch Onderwijsinstituut De Hilt


Sinds de overheid stevig inzet op het ‘frisse scholen-beleid’, wordt onze klimaatexpertise regelmatig ingezet. Onlangs hebben we nog gewerkt aan het klimaat van OBS ’t Hout, deze zomerperiode gaan we aan de slag bij Orthopedagogisch Onderwijsinstituut De Hilt in Helmond. De basis bestaat uit 4 nieuwe luchtbehandelingskasten die elk aan een dubbele warmtepomp gekoppeld zijn. Deze combinatie van kast en warmtepomp zorgt voor frisse lucht en kan warm of koud worden ingesteld.

Het mooie hiervan is dat de warmtepomp zelf alleen elektriciteit gebruikt en warmte uit de buitenlucht. En – lang leve de moderne techniek – de warmtepomp werk energiebesparend en de stand-alone regeling van de luchtbehandelingskast regelt zelf de luchthoeveelheid op basis van de luchtkwaliteit in de klaslokalen. Nog meer moderne techniek? De installaties zijn ‘plug en play’, zodat de medewerkers van de school na installatie niet afhankelijk zijn van ons. Mooi toch!

Verduurzamen klimaatinstallatie Openbare Basisschool ’t Hout


Corona heeft ons geleerd hoe belangrijk frisse lucht thuis en in kantoor- en schoolomgevingen is. In het verlengde daarvan hebben we de klimaatinstallaties van OBS ’t Hout in Helmond verduurzaamd. De verduurzaming van scholen valt onder het overheidsproject ‘Frisse Scholen’.

Planningsuitdaging

Werken in en aan schoolgebouwen vraagt altijd om een extra stukje planning. Behalve een gezond leefklimaat is ook werkfocus voor de kinderen ook hartstikke belangrijk. Waar mogelijk werken we daarom tijdens de vakantieperiode. Vlak voor de meivakantie zijn we gestart om de opdracht in de meivakantie af te kunnen ronden. Het spreekt voor zich dat daar een gedetailleerde voorbereiding en planning met alle betrokkenen aan vooraf is gegaan.

Aan de slag!


Wat hebben we gedaan? We zijn circa 2 weken voor de start van de vakantie begonnen met het slopen van de luchtbehandelingskasten en luchtkanalen op het dak. Meteen na de start van de vakantie hebben we de nieuwe luchtbehandelingskasten tussen de kanalen geplaatst. Tegelijkertijd hebben we de warmtepomp met het frame op het dak geplaatst.

1,5 week knallen

Vervolgens hebben we in circa 1,5 week de overige werkzaamheden in de school afgerond en alles netjes in bedrijf gesteld. In eerste instantie zal alles draaien op de cv-ketel totdat de elektrotechnische voorzieningen zijn omgebouwd om voldoende vermogen te leveren voor de warmtepomp. Pas dan wordt omgeschakeld en zal de warmtepomp de vloerverwarming en de luchtbehandelingskasten voorzien van warmte en koude.

Terugblikkend zien we een fikse planningsuitdaging, maar wel een die het Heesmans-team samen met de onder- en nevenaannemers succesvol heeft afgerond.