De terugblik

 

Net voor de bouwvakvakantie hebben we jubilaris Joop uitgenodigd om met een door hem zelf geselecteerde groep familieleden, vrienden, genodigden en (oud) collega's te gaan uiteten. Een avond herinneringen ophalen, lachen en samen genieten van al het lekkers op tafel. Maar vooral een avond die bol stond van de onvergetelijke anekdotes en verhalen. Die heeft Joop in de 50 jaar dat hij voor Heesmans werkt namelijk meer dan genoeg verzameld.

En om Joop’s jubileum helemaal onvergetelijk te maken, hebben we op 20 juli een borrel op de zaak georganiseerd om samen met collega’s en enkele van onze trouwen klanten tot in de late uurtjes te proosten op 50 jaar vakmanschap! Kortom, missie geslaagd. Joop en zijn gezelschap kijken terug op twee momenten met een gouden randje.

Het gouden randje van Heesmans Installatie Techniek


Joop van de Vorst is dit jaar 50 jaar in dienst bij Heesmans Installatie Techniek. Je leest het goed; 50 jaar! Hij geeft de uitdrukking ‘door de wol geverfd’ met al zijn vakkennis en ervaring een echt gouden randje.

Joop: “Ik ben in 1973 begonnen als hulpkracht. Het bedrijf heette toen nog Vervoort. Ik was 16 jaar en geloof het of niet, ik had al ervaring in het aanleggen van verwarming. Ik hielp mijn neef wel eens in de avonduren. Sowieso heb ik het meeste gewoon in de praktijk geleerd. Een opleiding tot installateur bestond toen niet eens. Al doende ben ik gegroeid van hulpkracht naar servicemonteur naar loodgieter/monteur. Wat ik al zei, dit vak leer je door op te letten, goed te luisteren en te doen. Ik heb twee mentoren gehad die mij echt alles geleerd hebben. Die waren weliswaar streng en duidelijk, maar voor mij werkte dat goed.”

Soms is praktisch beter dan mooi
Joop werkt na 50 jaar nog steeds het liefste aan luxere woningen. Omdat zijn mentor tijdens de beginjaren veel aan dat segment werkte viel Joop meteen met de neus in de boter. “Zo ben ik er eigenlijk ingerold. Luxe woningen zijn mijn hobby zeg ik wel eens. Dat is allesbehalve routinewerk. Geen dag is hetzelfde en je hebt fijn contact met de mensen. Niemand is perfect, maar ik doe wel altijd mijn best en ik denk mee. Soms is praktisch namelijk beter dan mooi. Ik heb ook wel eens routinewerk gedaan, 70 keer dezelfde installatie aanleggen. Dat nooit meer heb ik toen gezegd, niks voor mij.”

Joop: “Ik leg de lat hoog, ook dat is altijd zo geweest. De tekening moet kloppen. Daar ben ik stellig in. Anders gaat het niet goed. Een van mijn eigenschappen is dat ik alles onthoud. Als ik eenmaal weet hoe de leidingen lopen dan onthoud ik dat, daar hoef ik niet nog een keer voor naar de tekeningen te kijken. Dat is altijd zo geweest. Zal wel een soort van fotografisch geheugen zijn.”

Als je zoals Joop lang genoeg meedraait krijg je altijd kansen om bijzondere dingen te doen. Zo heeft Joop ooit zonder tekening een bijzondere wellness-douche van Grohe aangelegd. Op basis van puur vakmanschap. Joop: “En wat bleek? Ik ben een van de eerste installateurs in Europa die dat zonder tekening is gelukt. Daar ben ik wel trots op ja.”

Altijd gelijk willen hebben
Het werk anno nu is onvergelijkbaar met dat van vroeger. Alles is nu veel uitgebreider en dat bevalt goed. Joop: “Als je alleen al ziet wat in de vloer gaat. Ongelofelijk. Ik vind het zo leuker, er is veel meer uitdaging en er wordt meer van je verwacht. Ik denk bijvoorbeeld graag goed na over wat ik doe. Hoe complexer een opdracht is, hoe meer en beter ik erover na kan denken. Ik wil ook altijd gelijk hebben. Mijn baas van vroeger Jan Heesmans had dat ook. Dat leidde wel eens tot discussies, maar we hebben het altijd weer bijgelegd. Hij heeft me zelfs ooit de doorgang versperd op weg naar huis om sorry te zeggen.”

50 voorbijgevlogen jaren
50 jaar betrokken zijn en goed werk leveren voor dezelfde werkgever is een bewonderenswaardige prestatie. Joop: “Eigenlijk ben ik te fanatiek. Ik voel het aan mijn lijf, daarom kijk ik ook wel een beetje uit naar mijn pensioen volgend jaar. De drive is er altijd nog, maar mijn lichaam trapt steeds vaker op de rem. Als ik terugkijk merk ik hoe snel de jaren voorbij zijn gevlogen. Dat is positief, dat betekent dat ik het altijd heel fijn heb gehad bij Heesmans.”