R32 gecertificeerd


Heesmans Klimaatinrichting is R32 gecertificeerd. Dit koudemiddel vervangt het R410A. Het ‘global warming potential’ (GWP) van R32 is circa 675 en daarmee veel minder belastend zoals bijvoorbeeld R410A dat een GWP heeft van meer dan 2088.

Een koudemiddel, wat is dat eigenlijk? Een terechte vraag. Koudemiddelen worden gebruikt om de warmte in airco’s en warmtepompen mee te ‘transporteren’. Het gebruik ervan belast het milieu. GWP is de coëfficient die de mate van belasting aangeeft. Hoe hoger het getal, hoe hoger de belasting.

 

In de klimaatinstallatiewereld zijn we voortdurend bewust bezig met wat wij kunnen doen om de impact op het milieu zo klein mogelijk te houden, zonder meteen aan woon- en werkcomfort in te leveren. R32 maakt daar een belangrijk deel van uit. De GWP-waarde is aanzienlijk lager zonder aan prestaties in te leveren.

R32 is weliswaar iets meer ontvlambaar dan de oudere middelen, maar geen zorgen. Onze installateurs zijn allemaal R32-gecertificeerd en zich bewust van de veiligheidsprocedures. Wij laten nul ruimte over voor verrassingen.

Omdat we bij Heesmans graag in de kopgroep zitten, zetten we R32 nu al in. Vanaf 2027 wordt het middel sowieso verplicht, dus waarom nog wachten? Wat ons betreft kunnen we daar niet vroeg genoeg mee starten. Die ruimte is er. De verwachting is dat de nieuwe generaties koudemiddelen een nog lagere GWP-waarde gaan krijgen. Voor de huidige installaties maakt dat niets uit. Voorlopig gaat R32 de norm worden. Uiteraard houden we bij Heesmans alle ontwikkelingen scherp in de gaten en sorteren we voor zodra we dat nodig achten.